Работно време
  • clockПон-Пет 08:00 – 18:00
За контакт

Ехографски изследвания

Център по образна диагностика Младост е оборудван с ехограф на Esaote.

Ултразвуковото изследване, известно и като ехография, сонография, ултрасонография и видеозон, представлява неинвазивен метод за образна диагностика, основаващ се на използването на ултразвукови вълни. To се използва за визуализиране на вътрешни структури и органи, като основната цел, с която се използва, е диагностициране на заболяване или за изключване на патология.

Ултразвукът представлява звукови вълни с честота >20 000 Hz (херца), които са недоловими за човешкото ухо (човек може да възприема звуци с честота 16-20 000 Hz). С помощта на специално устройство, наречено трансдюсер, ултразвуковите вълни се изпращат към вътрешността на тялото, част от тях се отразяват (ехо) от по-плътни структури (например кости), като отразените вълни се улавят, записват и визуализират като образ върху специален монитор на ултразвуковия апарат.

Тъй като ехографските изображения се получават в реално време, те могат да покажат структурата и движението на вътрешните органи на тялото, както и движението на кръвта през кръвоносните съдове (чрез специален вид ултразвуково изследване — Доплерова ехография).

Ехографията има много предимства:

  • Безболезнено е и не изисква прилагането на игли, лекарства и разрези;
  • Пациентите не са изложени на йонизиращо лъчение, което прави сонографията по-безопасна в сравнение с други методи за образна диагностика, като например рентгенография и компютърна томография (КТ).
  • Като цяло ехографията се смята за безопасно изследване, като не са известни дългосрочни странични ефекти;
  • Чрез ултразвуковото изследването се визуализират меки тъкани, които не се изобразяват добре на рентгенография;
  • Сонографията създава изображения в реално време