Работно време
  • clockПон-Пет 08:00 – 18:00
За контакт

Мамографски изследвания

Център по образна диагностика Младост е оборудван с най-новия дигитален мамограф MAMMOMAT Fusion на Siemens.

Мамографията е най-разпространеният метод за диагностика на млечните жлези. Тя представлява рентгенов метод, при който се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Мамографията е широко използван метод за ранна диагностика на рак на млечната жлеза. Скринингово изследване се прави и при жени, които нямат видими промени и оплаквания, свързани с гърдите. Чрез скрининговата мамография могат да се открият туморни образувания, които не се палпират (опипват) при физикален преглед. На скрининг подлежат всички жени над 45-годишна възраст и тези, при които има повишен риск за рак на гърдата. При жени с фамилна обремененост се препоръчва първите профилактични мамографии да се направят по-рано — около 30-годишна възраст.

Предимство на метода е високата разделителна способност и възможността да се открият малки патологични находки още преди появата на клиничните белези, тоест заболяването да се диагностицира в начален стадий.

Мамография се прилага и при жени, които имат симптоми от страна на гърдите, като основните клинични симптоми, които насочват пациентите за преглед при лекар са:

  • опипваща се формация в едната или в двете млечни жлези;
  • болки в гърдите;
  • наличие на секрет от млечните канали на гърдата;
  • кожни промени в областта на зърното, ареолата (пигментираната част около зърното на гърдата) или други участъци на гърдата;
  • увеличени размери на жлезата;
  • зачервяване на гърдата;
  • ретракция (придърпване) на кожата или зърното;

Преди извършването на мамография трябва да съобщите на Вашия лекар за:
– всички предишни хирургични интервенции;
– лечение с хормонални препарати;
– семейна или лична анамнеза за рак на гърдата;
Винаги информирайте рентгенолога, ако сте бременна или кърмите.
Не е желателно провеждане на изследването седмица преди менструацията, защото обикновено гърдите по това време са напрегнати и по-чувствителни.
Най-подходящото време за провеждане на мамография е седмицата след менструация.
В деня на изследването не слагайте дезодорант, пудра или лосион в областта на гърдите, тъй като тези препарати могат да повлияят качеството на изображението.

В мамографския кабинет ще трябва да се съблечете (от кръста нагоре), след което да поставите гърдите си на статива на мамографа. Чрез лек и дозиран натиск гърдата ще се притисне с лопатките на апарата, с цел получаване на по-ясен образ.
Получаването на изображения отнема няколко минути.

Компресирането (притискането) на гърдата между повърхностите на апарата по време на мамографията би могло да предизвика лека болка, но това трае само няколко секунди.

При мамография се използва слабо рентгеново лъчение, поради което лъчевото натоварване е минимално. Въпреки това, при жените, които са бременни, се препоръчва друг метод на изследване.

Чрез мамография може да се установи нормална тъкан на гърдите, без установени зони на уплътняване или калцификации (отлагане на калциеви соли). Отклонения от нормата могат да бъдат туморни формации, които се представят като правилни или неправилни по форма сенки, с различен размер, със среден или висок интензитет. При мамография могат да се видят и кистозни образувания в гръдната тъкан. Кистите представляват доброкачествени, изпълнени с течност образувания, които могат да се появят самостоятелно или в групи и са честа находка при мамография.
Мамографското изследване може да регистрира и наличието на калцификати – микрокалцификати и макрокалцификати. Калцификатите се приемат като последствие на развила се некроза в болестното огнище на гърдата. Макрокалцификатите се виждат с невъоръжено око и са белег на доброкачественост. Групираните микрокалцификати най-често говорят за злокачественост на процеса и са характерен белег при интрадукталния карцином.