Работно време
  • clockПон-Пет 08:00 – 18:00
  • clockСъб-Нед 09:00 – 14:00
За контакт

Рентгенографски изследвания

В Център по образна диагностика Младост се извършват пълната гама рентгенографии и скопични рентгенови изследвания с контрастна материя. Рентгеновата уредба е изцяло дигитализирана и изображенията се получават на цифров носител.

Рентгенографията е бърз безболезнен тест, при който се изобразяват костите и органите в тялото. Рентгеновите лъчи преминават през тялото и се абсорбират в различна степен в зависимост от плътността на изследваните тъкани. Костите и металните импланти са с висока плътност и се изобразяват в бяло на рентгеновите снимки, въздухът в дробовете като черно, а мастната и мускулната тъкан в различни нюанси на сивото. При някои видове рентгенови изследвания се използва контрастна материя като йод или барий, която се въвежда в тялото, за да се осигури по-голяма детайлност на изображенията.

Рентгеновата технология се използва за изследване на различни части от тялото – фрактури и инфекции на костите и зъбите, тумори, измерване на плътността на костите, изследване на ставите за наличие на артрит, инфекции и тумори на белите дробове, контрастно изследване на храносмилателната система, при поглъщане на чужди тела и др.

Необходимо е да заемете правилна позиция според указанията на изследващия, за да се изобрази изследваният орган по-добре. Може да се наложи да премахнете бижута, очила и всякакви метални предмети, тъй като те могат да се изобразят на рентгеновата снимка.

Рентгенографията е абсолютно безболезнена за пациентите.

Облъчването при излагане на рентгенова радиация е ниско, като ползата от това изследване далеч надвишава рисковете.
Контрастната материя може да предизвика нежелани ефекти, като например: усещане за топлина или зачервяване, метален вкус, замаяност, гадене, обриви и др.
След рентгенографията можете да възобновите нормалните си дейности. Рутинните рентгенови лъчи обикновено нямат никакви странични ефекти. Въпреки това, ако сте били инжектирани с контрастно вещество преди изследването, приемайте повече течности, за да се излъчи контрастът по-лесно и бързо от тялото.

Рентгеновите лъчи се записват дигитално на компютри, които могат да се видят на екрана в рамките на минути. Рентгенологът разглежда резултатите и изготвя заключение, на базата на което се определя по-нататъшния подход в диагностицирането и лечението на пациентите.

Ако сте бременна или подозирате, че може да сте бременна, информирайте Вашия лекар преди провеждане на теста. Въпреки че рискът от повечето диагностични рентгенови лъчи за нероденото бебе е малка, Вашият лекар може да предложи друг тест за изображение, като ултразвук например.