Работно време
  • clockПон-Пет 08:00 – 18:00
  • clockСъб-Нед 09:00 – 14:00
За контакт

Компютърна томография

Kompyutarna-tomografia-varna

Център по образна диагностика Младост е оборудван с Компютърен томограф (Скенер) SOMATOM go.Now на Siemens.

Компютърната томография е неинвазивно рентгеново изследване, при което се прави поредица от снимки, посредством въртящ се около тялото източник на рентгенови лъчи. Получените образи се реконструират от компютър във вид на напречни срезове на изследваната зона. Това позволява точно да се определи мястото и размерът на различни патологични изменения – инфекция, тумор, фрактура и др.

Методът на визуализация на Компютърния томограф го прави незаменим при изследване на пациенти с импланти, изкуствени стави и пейсмейкъри, а така също при диагностика на бял дроб, мозък и костни структури.
Съвременните уреди се отличават с изключително ефективни алгоритми за реконструкция на 3D изображения и пределно ниски нива на лъчево натоварване.

Диагностичните възможности на апаратурата се разширяват допълнително при въвеждане на т. нар. контрастни вещества в кръвоносната система на пациента. Това позволява открояване на отделни тъкани чрез тяхното виртуално оцветяване. По този начин, още по-ясно се наблюдават детайлите в изследваните структури.

Последното поколение Компютърни томографи, освен стандартните приложения, притежава и т. нар. двойноенергиен режим. Чрез него се прави
количествена и качествена диагностика на камъни в бъбреците и кристални отлагания в ставите при подагра.

Няма специални изисквания към приема на лекарства и консумацията на храна и напитки в деня на изследването.
Важно е да съобщите на персонала, ако имате алергии към храни и лекарства и най-вече към йод-съдържащи препарати.
Когато се налага използването на контрастно вещество, преди компютърната томография е необходимо да се направи кръвно изследване на Урея и Креатинин, за да се прецени бъбречната функция.

Ще бъдете поставени в легнало положение на специална маса на апарата в позиция по гръб, по корем или странично, в зависимост от изследваната област. По време на изследването масата се движи бавно през широк пръстеновиден отвор. От говорител на апарата ще чувате предварително записани указания, свързани с със задържане на дишането и преглъщането, когато е необходимо. Изследването е абсолютно безболезнено.
В някои случаи е необходимо поставянето на контрастно вещество, за да могат по-хубаво да се разграничат определени структури. Контрастът се въвежда венозно, като за целта се поставя абокат. При въвеждането на контраста е възможно да усетите метален вкус и затопляне, което отминава след няколко секунди. Препоръчително е след изследване с контрастно вещество да приемате повече течности за по-бързо отделяне на контраста.
Самото изследването трае 2-5 минути, а резултатите са готови в рамките на час.

Компютърната томография е рентгеново изследване и макар дозата облъчване при новите апарати да е значително намалена, то все пак не се препоръчва на бременни жени, освен по спешност.
При пациенти с бъбречна недостатъчност и някои други заболявания и алергии не се препоръчва изследването да се прави с контраст.

Резултатите се получават на диск (CD), придружени от разчитане от рентгенолог (на хартиен носител).